Hatha Flow Jóga Debrecen

Flow – a tökéletes élmény

Sőrés Anett

Mi is az a flow? Honnan kapta nevét a flow jóga?

A flow fogalmát először Csíkszentmihályi Mihály pszichológus használta. Ő többek között így írta körül: „Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog, biztos irányba. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad.” Flow-élmény akkor jöhet létre, ha nagyon belefeledkezünk egy olyan tevékenységbe, ami számunkra örömet okoz. Egy nagyon fókuszált állapotról van tehát szó.

A flow jóga is ennek az – egyfajta meditatív – állapotnak az elérését szolgálja. A dinamikus gyakorlás közben a test is a vízhez hasonlóan áramlik, egyik ászanából a másikba. Az óra gyorsabb tempója miatt a figyelem folyamatos összepontosítására van szükség, miközben a mozgás nyugodt ritmusát a légzés diktálja. Ha hagyod, hogy csak a légzésed vezessen, és átadod magad az áramlásnak, egészen bele tudsz feledkezni a gyakorlásba, és tökéletes pillanatok sora vár rád.

És hát, mint tudjuk, minden jó, ha a vége flow. Így a hét utolsó napjaira ettől a héttől két flow gyakorlást is beiktattunk: csütörtökön 19.00-tól és pénteken 8.30-tól.

Flow – a tökéletes élmény

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top