Hatha Flow Jóga Debrecen

Te melyik utat választod?

Anett és Ági

Szeretem azt a tanulási folyamatot, ami a flow jógában rejlik. Néhány évvel ezelőtt még emlékszem, az instant sikerélményért mindent a lehető legegyszerűbb és legrövidebb úton próbáltam megoldani. Ha el akartam jutni egyik ászanából a másikba, akkor általában a lehető legkisebb ellenállás felé mozdultam, és csak azokkal az irányokkal foglalkoztam szívesen, amik egyébként is könnyen mentek számomra.

A legegyszerűbb út bizonyos szempontból jól működik a jógában, például segíti az elmélyülést a kötött gyakorlatsoros, minimalista astangában. Ugyanakkor egy szabadabb stílusú gyakorlásban könnyen stagnáláshoz vezet, ha nem térünk le időnként a megszokott és kényelmesen kitaposott útról. Számomra mégis a rendszeres astanga gyakorlás hozta meg az önbizalmat és a kitartást a többi irányzatban. Astangán az egyszerűbb, rövidebb út nem azt jelenti, hogy mindig a könnyebb irányt választjuk, hanem inkább arról szól, hogy igyekszünk minél kevesebb fölösleges kitérőt használni mozgás közben.

Talán már te is tapasztaltad, vagy hallottál róla, hogy amikor az astanga gyakorlás “túl kényelmessé” válik, akkor az oktató ad egy újabb ászanát vagy nehezítést, amitől ismét teljesen kezdőnek érezheted magad a jógázásban. Néha ilyenkor azt érezzük, hogy „kell a fenének egy újabb ászana” – hiszen önbizalmat ad, és szuper érzés kiélvezni a gyakorlás könnyedségét! Ugyanakkor azt is szeretjük, hogy a gyakorlásnak sosincs vége, és hogy sok év gyakorlás után is minden nap tartogat számunkra valami újdonságot a fix sorozat!

Kezdőnek lenni jó, és flow jógán is egyre inkább élvezem, amikor olyan útvonalat ismerek meg két testhelyzet között, ami eleinte borzolja az idegrendszeremet, és próbára teszi az erőmet vagy a kitartásomat. Imádok a megfelelő ritmussal kísérletezni, keresni az erőt a légzésben, és napról napra közelebb kerülni ahhoz, hogy a mozgás szabadon, akadálytalanul és könnyedén áramoljon. Ismerős?

Nem kell, hogy elsőre sikerüljön. Ennél sokkal tanulságosabb az, hogy hogyan viszonyulsz az újdonságokhoz, és hogy mennyire élvezed a gyakorlás, finomhangolás folyamatát.

Te melyik utat választod?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top